Перевірка документів забудовника

Для мешканців Львова не є секретом, що у місті протягом останніх 5-7 років виник будівельний бум та здійснюється забудова багатьох житлових комплексів. Крім цього, у проекті є чимало нових житлових комплексів.

На жаль, багато забудовників приховують від своїх потенційних покупців труднощі, які виникають під час будівництва, та проблеми у будівельній документації. Тому потреба юриста під час інвестування в нерухомість міста Львова є необхідною складовою для того, щоб не втратити свої кошти та зберегти свої нерви.
У цій статті ми розповімо, як діє юрист Semeriak Law firm під час супроводу наших клієнтів у процедурі купівлі нерухомості у Львові та розкажемо, які скелети найчастіше приховують забудовники під час будівництва нерухомості.
Перевірка документів забудовника зазвичай передбачає чотири основні етапи.

Звернення клієнта до юриста

На цьому етапі ми ведемо діалог з клієнтом про те, в якому житловому комплексі він хоче придбати нерухомість. Аби забезпечити комфорт наших клієнтів, здійснюємо реалізацію цього етапу як і в телефонному режимі, так і в офісі Semeriak Law firm;

Затребування документів у забудовника.

Цей етап є важливим, адже клієнт або юрист має попросити у забудовника надіслати або показати документи для подальшого юридичного висновку щодо легальності забудови житлового комплексу. Які документи має надати забудовник? Перелік документів:

  • документ на земельну ділянку, який підтверджує право забудови земельної ділянки забудовником;
  • містобудівні умови та обмеження – це документ, який підтверджує, що міська влада надала забудовнику дозвіл забудовувати вищезазначену земельну ділянку, а також зазначила умови забудови та обмеження;
  • дозвіл на будівництво. Без цього документи забудовник не може здійснити будівництво житлового комплексу. Цей документ надає Державна архітектурно-будівельна інспекція, яка призначає інспектора, який у свою чергу буде контролювати ведення забудови та здачу будинку в експлуатацію;
  • ліцензія генерального підрядника, який здійснює забудову. Законодавство України закріплює, що будівництво багатоповерхових будинків мають право здійснювати особи, які отримали ліцензію на таке будівництво;
  • договори з комунальними службами про обслуговування будинку. Часто виникають проблеми, що будинок побудований, а комунальні служби відмовляються підключати будинок до своїх мереж. Тому потрібно перевіряти такі документи під час купівлі нерухомості;
  • технічна документація. Це документ, який дає експерт, де зазначено технічні умови самого будинку;
  • договір про спільне інвестування. Цей документ надається, якщо інвестування в будівництво здійснюється через форму простого товариства. До речі, про схеми фінансування будівництва ви можете прочитати в інших статтях нашого блогу.

Якщо ж забудовник відмовляється надавати документи чи зазначає, що всі документи будуть надані у відділі продажу, то це вже є першим сигналом про те, що документи у забудовника не є у порядку.

Перевірка документів забудовника

Під час діяльності Semeriak Law firm ми виявляли десятки проблем у документах найвідоміших забудовників України. Під час перевірки документів ми користуємося державними реєстрами, пошуковими системами та звісно проводимо аналіз всієї зібраної інформації для надання висновку. Перш за все ми здійснюємо:

  • перевірку документів забудовника на будівництво та їх дійсність;
  • перевірку фінансового стану забудовника, а також його минулу та поточну заборгованість перед контрагентами;
  • перевірку ділової репутації забудовника, що полягає виявлені недобудованих будинків, проблеми з інвесторами та контрагентами;
  • пошук судових спорів забудовника. Більшість юристів здійснює пошук судових справ лише відносно одного житлового комплексу, де планує купити квартиру клієнт. Ми ж перевіряємо всі судові спори по різних об’єктах забудовника, адже проблема на одному житловому комплексі може прямо вплинути на інший житловий комплекс, де клієнт хоче придбати нерухомість;
  • перевірку ділової репутації власників будівельних компаній та директорів. Дуже часто власниками будівельних компаній є недобросовісні особи, які були власниками інших будівельних компаній, які через вину тих же власників збанкрутіли та не виконали зобов’язання перед інвесторами.
  • останнім етапом перевірки є дослідження та аналіз схеми фінансування забудови та самого договору, за яким інвестор придбає нерухомість.

Супроводження клієнта при підписанні документів у забудовника

Етап, який передбачає додаткову увагу та перевірку, адже забудовник може на підготовчому етапі домовитися про одні умови з клієнтом, а на підписанні документів поміняти схему фінансування на свою користь.
Для перевірки документів і діяльності забудовника юристу Semeriak Law firm необхідно 1 день з моменту отримання документів від забудовника або клієнта. Також наш юрист буде супроводжувати вас при підписанні документів у забудовника та буде захищати ваші інтереси на всіх етапах купівлі вашої нерухомості.

З турботою про Вас, Юридична компанія Semeriak Law firm!